3 Tips voor het gehele sollicitatieproces

Een sollicitatieproces dat plaats vindt tussen twee personen

Velen zien er tegenop; het sollicitatieproces… Terwijl het een ontzettend fijn gesprek kan zijn, mits je goed voorbereid bent. Maar wat hoort er precies bij het sollicitatieproces? Het proces bestaat uit een CV maken, een sollicitatiebrief schrijven en een sollicitatiegesprek voeren. In deze blog staan de beste tips om het solliciteren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

CV

 

Als eerste stel je een Curriculum Vitae, ofwel CV op. De eerste impressie is ontzettend belangrijk, want je zal namelijk geen tweede kans krijgen. Een paar algemene onderdelen dienen in je CV te staan:

–       Voor- en achternaam;

–       Geboortedatum;

–       Adres;

–       Telefoonnummer.

Schrijf vervolgens een kort stukje over jezelf, in ongeveer vijf tot tien regels. Zorg dat je introductie aansluit op de vacature. Bij sommige functies is het noodzakelijk om communicatief sterk te zijn, bij andere dien je zelfstandig te kunnen werken. Daarom is het slim om eerst even goed de vacature door te lezen.

Daarnaast dient jouw werkervaring in je CV naar voren te komen. Laat ook je werkervaring aansluiten op de vacature. Voor een baan in de zorg is het bezorgen van de ochtendkrant niet relevant, maar opgedane vrijwilligerswerk wel. Ook opleidingen zijn in je CV te vinden, beginnend met je middelbareschool diploma. Relevante cursussen en vaardigheden zijn een pluspunt voor op je CV. Solliciteer je voor een informele functie? Kies dan voor het maken van een creatieve CV d.m.v. een template. Zo kun jij je onderscheiden van andere kandidaten.

Denk er als laatste aan dat de werkgever een foto beter zal onthouden dan een stukje tekst.

 

Sollicitatiebrief

 

In je sollicitatiebrief krijg je nogmaals de kans om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. Hier geef jij aan waarom je de functie goed zou kunnen bekleden en waarom je bij de organisatie past. Echter, hou het wel reëel en eerlijk, want een recruiter prikt zo door een leugentje heen.

De sollicitatiebrief kan je beginnen met een quote die jou typeert. Zo is het ijs gebroken en heb je de aandacht van de lezer. Zorg wederom dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, voordat je begint met het opstellen van de sollicitatiebrief. Vertel hoe jij je vindt in de visie van de organisatie en dat jij perfect in de toekomstplannen past. 

Let er wel op dat je CV en sollicitatiebrief geen opsomming van elkaar zijn.

 

Sollicitatiegesprek

 

Voordat je het sollicitatiegesprek hebt, moet je aan een aantal punten denken. Als je solliciteert bij een formeel bedrijf, kleed je dan netjes. Bij een informeel bedrijf is een broek met een shirt prima, zolang je er maar verzorgd uit ziet. 

Daarnaast moet je een beeld hebben van jouw sterkte eigenschappen, maar natuurlijk ook van je minder goede kwaliteiten. Bedenk dan hoe jij aan je zwakke eigenschappen gaat werken.

Maak van tevoren een lijstje met vragen voor de organisatie waarbij je solliciteert. Zo kom je geïnteresseerd en goed voorbereid over. Dit kunnen vragen zijn over de functie, over het bedrijf zelf of misschien over de werkcultuur.

Met de bovenstaande tips voor jouw CV, brief en sollicitatiegesprek zal het helemaal goed komen met jouw sollicitatie. Let er wel op dat je je goed voorbereid, maar niet extreem goed. Het moet wel een natuurlijk gesprek worden.