5 essentiële soft skills voor een online marketeer

In geblokte letters staat er soft skills afgebeeld

Hoewel technologische ontwikkelingen de online marketing industrie blijven veranderen, zijn soft skills nog steeds essentieel voor succes. Voor online marketing hebben marketeers essentiële soft skills nodig zoals creativiteit, communicatie, aanpassingsvermogen, intuïtie en analytisch vermogen. In deze blog zullen we de belangrijkheid van deze vaardigheden verkennen. We zullen ook bespreken hoe je ze als recruiter kunt beoordelen.

 

1. Creativiteit

Creativiteit is het kloppende hart van elke succesvolle online marketingcampagne. Marketeers kunnen met behulp van deze tool nieuwe ideeën bedenken, aantrekkelijke content maken en innovatieve strategieën ontwikkelen.

Tegenwoordig walmt het van creativiteit online, dus is het nu belangrijker dan ooit om authentiek te zijn. Het volgen van trends kan goed werken in een campagne. Zorg er wel voor dat je ze aanpast aan de authenticiteit van het merk dat gepromoot wordt. 

Hoe kun je creativiteit beoordelen als recruiter? Creativiteit is een moeilijke vaardigheid om te beoordelen, omdat het niet een precieze maatstaf heeft. Maar met deze vragen kom je al meer te weten:

 • Kun je een voorbeeld geven van een creatieve campagne waaraan je hebt gewerkt?
 • Hoe ga je om met creatieve blokkades en hoe los je ze op?
 • Beschrijf een situatie waarin je out-of-the-box moest denken om een probleem op te lossen.

 

2. Communicatie

Effectieve communicatie is cruciaal in online marketing. Marketeers moeten hun boodschap helder kunnen communiceren met diverse doelgroepen via verschillende kanalen. Daarnaast moet een marketeer ook goed kunnen communiceren met de opdrachtgever, anders krijg je een mislukte campagne. Als recruiter kun je communicatieve vaardigheden beoordelen door te vragen naar:

 • Ervaring met het schrijven van content voor verschillende platforms.
 • Voorbeelden van succesvolle samenwerkingen met teams en klanten.
 • Hoe ze omgaan met negatieve feedback en conflicten binnen een team.

 

3. Aanpassingsvermogen

Aanpassingsvermogen hebben is belangrijk om relevant te blijven als online marketeer. Het los kunnen laten van oude gewoontes en snel nieuwe trends kunnen volgen is essentieel. Daarnaast veranderen programma’s en tools elke dag, dus snel reageren op deze problemen en uitdagingen is ook erg belangrijk. Als recruiter kun je het aanpassingsvermogen van sollicitanten evalueren door te vragen naar:

 • Situaties waarin ze een moeilijke uitdaging hebben overwonnen in hun vorige functie.
 • Hoe ze data en analyses gebruiken om beslissingen te nemen.
 • Voorbeelden van projecten waarbij ze onverwachte obstakels hebben aangepakt en opgelost.

 

4. Intuïtie

Intuïtie klinkt als een skill die een marketeer wel of niet heeft, maar deze skill kan ook door ervaring opgebouwd worden. Data is niet altijd tot beschikking voor een marketeer, bijvoorbeeld als het een nieuw bedrijf is waar nog niet lang genoeg data binnenkomt.

Toch moet er dan een keuze gemaakt worden over de marketing. Wanneer een marketeer diepe kennis heeft van de industrie en doelgroepen kan met deze kennis intuïtie ingezet worden.

Hoe kun je als recruiter deze skill herkennen? Stel vragen zoals:

 • Kun je een voorbeeld geven van wanneer je met weinig data een project hebt opgesteld?
 • Heb je ooit puur alleen op intuïtie een keuze gemaakt? Wat was het resultaat hiervan?

 

5. Analytisch vermogen

Om een project succesvol te laten worden moet er kritisch en analytisch beoordeeld worden. Met creativiteit wordt er al een groot deel van een project opgezet, echter moeten keuzes onderbouwd worden met data. Een online marketeer moet daarom overweg kunnen met data en deze data omzetten tot ideeën en keuzes.

Analytische data kan uiteenlopen van het resultaat van een social media campagne begrijpen, tot Google Analytics 4 data kunnen analyseren. Als recruiter kun je het analytische vermogen beoordelen door te vragen naar:

 • Een project waarbij data-analyse werd gebruikt om de prestaties van een online marketingcampagne te verbeteren.
 • Welke stappen ze zouden ondernemen wanneer een online campagne niet het gewenste resultaat behaalt.
 • Een situatie waarbij A/B-testen zijn uitgevoerd.

 

 

Het succes van online marketing hangt niet alleen af van technische vaardigheden, maar ook van de soft skills van de professionals die in deze branche werken. Creativiteit, communicatie, aanpassingsvermogen, intuïtie en analytisch vermogen zijn slechts enkele van de essentiële vaardigheden die marketeers nodig hebben. Het is essentieel om niet alleen te focussen op cv’s en technische kennis, maar ook op de menselijke aspecten die het verschil maken in deze industrie.